Модератор форума | Дата: Середа, 24.04.2019, 21:58 | Повідомлення # 1 |
| Паска - традиційна страва головного православного свята

 Вам знадобиться:- 1 кг борошна
- 500 мл молока
- 1 пакетик (11 г) сухих дріжджів або 60 г свіжих пресованих
- 5 яєць
- 280-300 г + 1 ст. ложка цукрового піску
- 300 г вершкового масла
- 150-200 г родзинок без кісточок
- цедра 1 лимона
 - 1/3 ч. ложки солі
Для глазурі:- 1 яєчний білок
- 4-5 ст. ложок з гіркою цукрової пудри
- 1 ст. ложка лимонного соку
Спосіб приготування: Просійте борошно і додайте дріжджі.
  Підігрійте молоко (не кип'ятіть) і розтопіть в молоці масло. Додайте 280-300 г цукрового піску (в залежності від бажаної солодкості) до молока з маслом. Остудіть отриману суміш до 30°С. Вилийте молоко з маслом в борошно.
 Примітка: Якщо ви використовуєте свіжі пресовані дріжджі, розкришите їх трохи і залийте тепленьким молоком (30°С), щоб покрило. Почекайте трохи, поки дріжджі не розчиняться повністю і потім додайте до борошна разом з маслом, цукром і молоком, що залишилося. На посипаній борошном дошці або в мисці вимісіть тісто до гладкості, поки воно не перестане приставати до рук або країв посуду (біля 15 хвилин). Накрийте ємність з тістом кришкою, плівкою або рушником і поставте в тепле місце. Вимийте родзинки, обсушіть і обваляйте в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися в тісті. Відокремте жовтки від білків. Один жовток відкладіть для обмазування.
 Коли об'єм тіста збільшиться удвічі (на це піде 75-90 хвилин), введіть в тісто жовтки, розтерті до білого кольору з 1 ст. ложкою цукру. Збийте білки в міцну піну. Під кінець збивання додайте до білків сіль. Додайте в тісто збиті білки. Додавайте білки невеликими порціями і добре вимішуйте тісто руками на дошці або в мисці. Важливо: не додавайте борошно, навіть якщо вам здається, що тісто дуже рідке й липке. Покладіть в тісто родзинки і цедру і ретельно перемішайте. Знову поставте підходити. Готовність тіста визначайте так: тісто, що добре вибродило, збільшується в об'ємі в 2,5 рази; при натисканні на нього пальцем воно повільно, а не швидко вирівнюється; поверхня тіста опукла, воно має приємний спиртовий запах.
 Нагрійте духовку до 180°С. Форму для випічки добре змастіть маслом. Щоб готова паска легше виймалася з форми, вистеліть дно і стінки форми папером для випічки або промасленим папером. Коли тісто підійде другий раз (на це піде 75-90 хвилин), злегка обімніть його (випустіть накопичений вуглекислий газ), наповніть форму для випічки до третини її об'єму кулькою з тіста і поставте в тепле місце мінімум на 15-20 хвилин. Форму з тістом накрийте серветкою.
 Коли тісто у формі добре розстоїться, тобто значно збільшиться в об'ємі і займе 3/4 об'єму форми, змастіть поверхню тіста відкладеним жовтком і випікайте 40-50 хвилин. Час випікання залежить від величини форми. Перевіряйте готовність дерев'яною паличкою. Якщо паличка після протикання паски буде суха, то паска готова. Для глазурі просійте цукрову пудру через дрібне ситечко і розведіть лимонним соком. Відкладіть 1 ст. ложку пудри для підсипання.
 Білок збийте в густу піну і, не припиняючи збивати, по одній ч. ложці введіть лимонно-цукрову суміш. Глазур повинна бути досить густою. Якщо вона рідкувата, додайте ще цукрової пудри.
 Покрийте паску отриманою глазур'ю і прикрасьте. Глазур сохне декілька годин, але можна її підсушити і в духовці при температурі 80-100°С. 3-4 паски загальною вагою близько 2,2 кг
|
|
|
| |