• Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Хозяйке на заметку » Рецепты » Выпечка » Рецепт паски
Рецепт паски

Модератор форума
Дата: Среда, 24.04.2019, 21:58 | Сообщение # 1





Паска - традиційна страва головного православного свята






Вам знадобиться:
  • 1 кг борошна
  • 500 мл молока
  • 1 пакетик (11 г) сухих дріжджів або 60 г свіжих пресованих
  • 5 яєць
  • 280-300 г + 1 ст. ложка цукрового піску
  • 300 г вершкового масла
  • 150-200 г родзинок без кісточок
  • цедра 1 лимона
  • 1/3 ч. ложки солі


Для глазурі:
  • 1 яєчний білок
  • 4-5 ст. ложок з гіркою цукрової пудри
  • 1 ст. ложка лимонного соку


Спосіб приготування:
  • Просійте борошно і додайте дріжджі.

  • Підігрійте молоко (не кип'ятіть) і розтопіть в молоці масло.
  • Додайте 280-300 г цукрового піску (в залежності від бажаної солодкості) до молока з маслом. Остудіть отриману суміш до 30°С.
  • Вилийте молоко з маслом в борошно.

    Примітка:
    Якщо ви використовуєте свіжі пресовані дріжджі, розкришите їх трохи і залийте тепленьким молоком (30°С), щоб покрило.
    Почекайте трохи, поки дріжджі не розчиняться повністю і потім додайте до
    борошна разом з маслом, цукром і молоком, що залишилося.
  • На посипаній борошном дошці або в мисці вимісіть тісто до гладкості, поки воно не перестане приставати до рук або країв посуду
    (біля 15 хвилин).
  • Накрийте ємність з тістом кришкою, плівкою або рушником і поставте в тепле місце.
  • Вимийте родзинки, обсушіть і обваляйте в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися в тісті.
  • Відокремте жовтки від білків. Один жовток відкладіть для обмазування.

  • Коли об'єм тіста збільшиться удвічі (на це піде 75-90 хвилин), введіть в тісто жовтки, розтерті до білого кольору з 1 ст. ложкою цукру.
  • Збийте білки в міцну піну. Під кінець збивання додайте до білків сіль.
  • Додайте в тісто збиті білки. Додавайте білки невеликими порціями і добре вимішуйте тісто руками на дошці або в мисці. Важливо: не додавайте борошно, навіть якщо вам здається, що тісто дуже рідке й липке.
  • Покладіть в тісто родзинки і цедру і ретельно перемішайте. Знову поставте підходити. Готовність тіста визначайте так: тісто, що добре
    вибродило, збільшується в об'ємі в 2,5 рази; при натисканні на нього
    пальцем воно повільно, а не швидко вирівнюється; поверхня тіста опукла,
    воно має приємний спиртовий запах.

  • Нагрійте духовку до 180°С.
  • Форму для випічки добре змастіть маслом. Щоб готова паска легше виймалася з форми, вистеліть дно і стінки форми папером для випічки або
    промасленим папером.
  • Коли тісто підійде другий раз (на це піде 75-90 хвилин), злегка обімніть його (випустіть накопичений вуглекислий газ), наповніть форму
    для випічки до третини її об'єму кулькою з тіста і поставте в тепле
    місце мінімум на 15-20 хвилин. Форму з тістом накрийте серветкою.

  • Коли тісто у формі добре розстоїться, тобто значно збільшиться в об'ємі і займе 3/4 об'єму форми, змастіть поверхню тіста відкладеним
    жовтком і випікайте 40-50 хвилин. Час випікання залежить від величини
    форми. Перевіряйте готовність дерев'яною паличкою. Якщо паличка після
    протикання паски буде суха, то паска готова.
  • Для глазурі просійте цукрову пудру через дрібне ситечко і розведіть лимонним соком. Відкладіть 1 ст. ложку пудри для підсипання.

  • Білок збийте в густу піну і, не припиняючи збивати, по одній ч. ложці введіть лимонно-цукрову суміш. Глазур повинна бути досить густою.
    Якщо вона рідкувата, додайте ще цукрової пудри.

  • Покрийте паску отриманою глазур'ю і прикрасьте. Глазур сохне декілька годин, але можна її підсушити і в духовці при температурі
    80-100°С.
    3-4 паски загальною вагою близько 2,2 кг
  •  
    Форум » Хозяйке на заметку » Рецепты » Выпечка » Рецепт паски
    • Страница 1 из 1
    • 1
    Поиск: